Vallen jouw resultaten desondanks al jouw harde werk en inzet toch tegen? Dan is dat misschien te wijten aan één van onderstaande verklaringen. De zeven onderstaande problemen zijn de meest vaak voorkomende redenen waardoor studenten toch slechte resultaten halen als ze wel hun best hebben gedaan.

Verklaring 1: Faalangst
Probleem: Het is mogelijk dat je ontzettend veel last hebt van faalangst. In dat geval komt het volgende scenario je vast bekend voor: je bent zo zenuwachtig voor een examen dat van zodra je plaats neemt in de aula, je een volledige black-out hebt. Het is moeilijk om te focussen en te concentreren op de vraag en op het juiste antwoord.
Oplossing: Probeer te ontspannen de avond voor je examen of de ochtend van je examen. Drink een kop thee, neem een bad of passeer ’s morgens even langs de bakker voor een verse koffiekoek. Neem een beetje tijd voor jezelf en focus op het feit dat je goed gestudeerd hebt en de leerstof effectief onder de knie hebt: “IK KAN DIT!”. Als je toch last hebt van een black-out of stress, concentreer je op je ademhaling en neem een slokje water.

Krijg je die faalangst echt niet onder controle? Kom dan eens langs bij Slaagsleutels, onze experts kunnen samen met jou een oplossing vinden om de angst te overwinnen!

Verklaring 2: Je studeert wel maar begrijpt het niet
Probleem: Het vanbuiten leren van leerstof volstaat vaak niet. Het is belangrijk dat je ook effectief begrijpt wat je gestudeerd hebt.
Oplossing: Zaken vanbuiten leren die je niet begrijpt? Daar schiet je helemaal niets mee op. Professoren en docenten verwachten dat je alles begrijpt en ook inzicht hebt in de cursus! Onze vorige blogs geven een aantal uitstekende tips om op een actievere manier te studeren en meer begrijpend te leren, check ze hier!

Verklaring 3: Geen goede planning of methode
Probleem: Je hebt geen goede planning en begint veel te laat met het studeren voor een examen. Het is geen goed idee om studeren uit te stellen, uitstel is afstel! Bovendien heb je ook geen concrete doelen: dat maakt het lastig om te weten wat je wanneer moet verwerken en waarop je moet focussen.
Oplossing: Neem voldoende tijd voor het studeren van elk vak en creëer een routine per vak waarbij je rekening houdt met de aard van de leerstof. Elk vak vereist een andere leerstrategie, probeer al vroeg op het semester bezig te zijn met elk vak om zo zicht te krijgen op hoe het vak in elkaar zit en wat de beste manier is om dat vak aan te pakken. Stel ook doelen voor jezelf, zo hou je een overzicht op wat je al dan niet gedaan hebt. Check alvast eens in deze blog hoe je het best kan plannen!

Verklaring 4: Nachtjes door
Probleem: Je studeert de hele nacht door. Het verwerken van één grote brok leerstof op een korte periode is sowieso geen goed idee. Als je dan dit ook nog eens doet ten koste van je nachtrust… dan vraag je om problemen!
Oplossing: Tijdens je slaap wordt de leerstof verwerkt, het wordt verplaatst van het kortetermijngeheugen naar het langetermijngeheugen. Probeer dus zeker te slapen de dag voor een examen, dan ben je ook veel frisser de dag zelf!

Verklaring 5: Je wilt te veel doen
Probleem: Urenlang studeren zonder pauze wilt niet zeggen dat je de leerstof beter begrijpt.
Oplossing:Probeer de leerstof te verspreiden over blokken van een aantal uur. Zoek uit wat voor jou werkt en neem om de zoveel tijd even pauze. Je merkt vanzelf wanneer het niet meer zo vlot gaat omdat je concentratie vermindert.

Verklaring 6: Je studeert de verkeerde dingen of op een verkeerde manier
Probleem: Je verwerkt en studeert alle info maar merkt tijdens het examen dat de vragen peilen naar andere zaken. Zo kan je bijvoorbeeld te gedetailleerd leren of net niet voldoende gedetailleerd? Het is ook mogelijk dat je bijvoorbeeld de slides leert maar geen nota’s nakijkt waardoor je bepaalde dingen over het hoofd ziet. Vaak wordt er ook passief gestudeerd. Check deze blog om erachter te komen wat passief leren is en wat het verschil met actief leren is!
Oplossing: (Her)structureer alle leerstof op voorhand. Let tijdens de les op wat belangrijk is, als de professor een aantal zaken herhaalt kan dat wel eens een indicatie van belangrijkheid zijn. Duid deze dingen zeker aan zodat je weet waar je extra aandacht aan moet schenken. Lees hier nog meer tips om actief te studeren.

Verklaring 7: Je studeert enkel voor het examen
Probleem: Je studeert enkel ter voorbereiding van examens.
Oplossing: Maak gebruik van alle opportuniteiten om leerstof te verwerken: colleges, oefenzittingen, taken doorheen het jaar, … Wanneer je het hele semester lang de leerstof verspreid verwerkt, heb je ze “blokrijp” gemaakt, waardoor je al heel wat voorsprong genomen hebt bij het  begin van de blok.

Heb je niet het gevoel dat één van bovenstaande verklaringen van toepassing zijn op jou en ervaar je toch problemen die je zelf niet kijkt op te kunnen lossen? Kom dan eens langs bij ons voor deskundig advies. Wij helpen je graag bij het zoeken en oplossen van jouw studieproblemen, zodat je tijdens het volgende semester betere resultaten kan halen! Contacteer ons alvast vrijblijvend voor wat meer informatie!  Je kan het contactformulier invullen of bellen naar 016 58 28 78 voor meer inlichtingen of om een vrijblijvende afspraak te maken.