Dat de kwaliteit van het secundair onderwijs fors gedaald is, schreven we reeds in onze vorige blog (lees hem hier)!
“We weten dat eigenlijk al 15 jaar. Alleen heeft het zo lang geduurd om het secundair onderwijs te moderniseren en nieuwe eindtermen in te voeren. Het antwoord op die mindere resultaten komt er dus vanaf 1 september”.
Dit is een letterlijk citaat van het antwoord van de huidige minister van Onderwijs uit een interview met het Nieuwsblad van zaterdag 18 mei, op de vraag: “De kwaliteit van ons onderwijs gaat er met rasse schreden op achteruit?” Daar sta je dan als 17-18 jarige met een gedevalueerd diploma van het secundair onderwijs. Niet erg geruststellend om vol vertrouwen jouw hogere studies aan te vatten, toch? Je zou voor minder het angstzweet voelen uitbreken als je durft vooruit te denken aan grote volle aula’s en wellicht professoren die de lat een flink stuk hoger leggen dan wat je tot nog toe gewoon was…
Bovendien stelt Rik Van de Walle, rector Universiteit Gent in het studentenblad Veto VAN 17/12/2018: “We gaan er natuurlijk vanuit dat wie afstudeert in het secundair onderwijs daadwerkelijk de eindtermen van het secundair onderwijs heeft behaald. Men kan niet van universiteiten verwachten dat we eventuele tekorten in het secundair onderwijs remediëren”
Allemaal goed om weten, maar uiteindelijk komt het erop neer dat je zelf best de touwtjes in handen neemt. Samen met jou gaat Slaagsleutels op zoek naar oplossingen om beter gewapend de grote stap naar het hoger onderwijs te zetten. Wij geven jou alvast 3 concrete adviezen mee:
Advies 1: informeer je online via het LUCI platform Wat je alvast kan doen is om vanuit je luie zetel de LUCI testvan de KULeuven te doen https://www.kuleuven.be/luci/verken_jezelf In deze test wordt gepeild naar jouw academische vaardigheden en je krijgt op het einde een score en bijhorend advies. Let wel, deze test is ontworpen door de KULeuven en dus specifiek gericht op de universiteit.
Advies 2: informeer je online of er voor jouw opleiding ijkingstoetsen voorzien zijn Informeer je of je al dan niet verplicht een ijkingstoets dient af te leggen https://www.ijkingstoets.be/ De ijkingstoets is een hulp bij de overgang van het secundair naar het academisch onderwijs: aan de hand van meerkeuzevragen krijg je een beeld van je wiskundige en wetenschappelijke vaardigheden- en kennis in verhouding tot het verwachte instapniveau van de bacheloropleiding. Daarnaast kan je aan de hand van dit resultaat je kennis en vaardigheden vergelijken met dat van andere deelnemers. De inhoud van de ijkingstoets verschilt afhankelijk van de opleiding die je wil starten. Verken de inhoud en kijk naar de vragen van eerdere edities op de pagina van de ijkingstoets die hoort bij de opleiding die jou interesseert! Klik hiervoor op de opleiding van jouw interesse.
Advies 3: neem contact met Slaagsleutels voor vrijblijvend advies Heb je toch niet het gevoel dat je klaar bent voor de grote stap of wil je het zekere voor het onzekere nemen? Neem dan contact met Slaagsleutels via het contactfomulier . We hebben ons gespecialiseerd in het aanbieden van professionele en individuele ondersteuning bij het zetten van de stap van secundair onderwijs naar hoger onderwijs. https://www.slaagsleutels.be/nl/van-leerling-naar-student Samen met jou gaan we op zoek naar de “missing link”.
Wil je extra voorbereidingslessen wiskunde, wil je “leren leren”, wil je begeleiding bij de voorbereiding van ijkingsproeven of ben je op zoek naar de voor jou meest geschikte studiecoach (bv. iemand die zelf de opleiding gevolgd heeft waarmee jij wil starten)? Contacteer ons nu vrijblijvend voor meer informatie! Je kan het contactfomulier invullen of bellen naar 016 58 28 78 voor meer inlichtingen of om een vrijblijvende afspraak te maken.