De examens komen eraan. Bij veel studenten stijgt de spanning en kan het een erg stresserende periode zijn. Misschien ben je niet op tijd begonnen, en moet je nu lange dagen maken om alles rond te krijgen. Of misschien heb je bepaalde vakken toch onderschat en komt je planning in het gedrang. We kennen het allemaal. Het is belangrijk om in deze periode goed voor jezelf te zorgen en er het beste van te maken. Lees hier hoe je met examenstress kunt omgaan!

Examenstress: lachen tussen de tranen door

Zelfzorg: the basics

Het is gemakkelijk om tijdens de examenperiode te vervallen in slonzige gewoonten: je pyjama de hele dag aanhouden, geen moeite doen om je haren te wassen, ongezond eten, niet bewegen… Het bespaart misschien tijd en energie, maar het is allesbehalve motiverend. Probeer daarom te zorgen voor een goede lichaamshygiëne en voldoende beweging en ga op zoek naar gezonde, snelle maaltijden. 

We’re all in this together

Tijdens de blok- en examenperiode kan je je erg geïsoleerd voelen. Je zit wellicht de hele dag alleen achter je bureau te studeren. Probeer toch tijd te maken voor sociaal contact! Af en toe een babbeltje slaan met vrienden die ook aan het blokken zijn, kan bijvoorbeeld erg geruststellend zijn. Samen studeren is misschien niet altijd even productief, maar wel gezellig. Probeer voor jezelf een goede balans te vinden tussen productiviteit en sociaal contact. Zo vermijd je dat je een kluizenaar wordt tijdens deze periode.

Orde scheppen in de chaos

Een examenplanning maken is belangrijk. Probeer op voorhand in te schatten hoeveel tijd je ongeveer nodig hebt voor elk vak. Dit biedt perspectief. Een goede planning is concreet, realistisch en ook flexibel. Bouw bijvoorbeeld buffertijd in voor vakken die toch meer tijd vragen dan eerst gedacht. Zo vermijd je paniekmomenten! Je kan ook al enkele leuke activiteiten plannen na je examens, zodat je iets hebt om naar uit te kijken. You deserve it!

Probeer een goede structuur aan te brengen in je dagen. Rond hetzelfde uur opstaan, eten en slapen geeft regelmaat en dus ook rust. Houd daarbij rekening met de structuur die het beste bij jou past: sommige studenten studeren het beste in de voormiddag, terwijl anderen juist ’s avonds erg gefocust zijn. Plan voldoende nachtrust en pauzemomenten in. Je kan een koffiepauze nemen, of een korte wandeling maken in de natuur. Kies activiteiten die voor jou echt ontspannend zijn. Zo voorkom je dat je uitgeblust geraakt. 

Geniet ervan!

Genieten van je examenperiode, het klinkt misschien gek. Maar er komt wellicht een moment dat je gaat terugkijken op deze tijd en ze zal missen! Dus maak er het beste van. Zorg ervoor dat je bureau een gezellig plekje is, drink een lekker fris drankje tussendoor, beluister een opwekkend liedje wanneer je op een onmenselijk vroeg uur opstaat… De examenperiode hoeft echt niet altijd zo verschrikkelijk te zijn!

Hopelijk helpen deze tips jou om jezelf goed te verzorgen tijdens de examenperiode. Vanuit het Slaagsleutels team wensen we je alvast veel succes!

“Self-care: because you can’t pour from an empty (coffee) cup!”