Ga jij binnenkort verder studeren aan de universiteit of de hogeschool? Dan kan je vast en zeker wat advies gebruiken. Naast een heleboel handige studietips die je in onze voorgaande blogs kan terugvinden, gaat deze nieuwe fase in je leven gepaard met andere verplichtingen! Je kan maar best goed voorbereid zijn!

 

Onze experts-studiebegeleiders bij Slaagsleutels vertellen je wat zij graag hadden verteld aan hun 18-jarige zelf, voor dat ze aan hun opleiding begonnen!

  1. Verder studeren houdt heel wat ingrijpende veranderingen in: opeens kom je in een nieuwe omgeving terecht, moet je zelf je weg zoeken in deze omgeving, er gelden heel andere verwachtingen, de hoeveelheden leerstof zijn heel wat meer dan je gewoon bent, … Dit alles kan redelijk wat stress en onzekerheid meebrengen. Toch studeren duizenden studenten in deze nieuwe situatie elk jaar opnieuw af, dus waarom zou jij het niet kunnen? Stel vragen en wees niet bang voor de feedback! Grijp alle kansen die op je pad komen. Weet je niet goed hoe de studies aan te pakken? Dan kan je zeker bij ons terecht. In een vrijblijvend intakegesprek kunnen we jou alvast nuttige informatie mee geven.

 

  1. Vrienden maken is veel gemakkelijker dan je denkt! Kom je op dag 1 in een grote en overvolle aula terecht waar je niemand kent? Geen zorgen, je zal snel genoeg merken dat je niet de enige bent. Bovendien heb je waarschijnlijk ook een heleboel gezellige kotgenoten, wedden dat je in no timeniet meer kan kiezen uit alle sociale activiteiten?!
  1. Timemanagement is key bij jouw hogere studies! Leer al vanaf het begin goed plannen, dan kom je niet voor verrassingen te staan halverwege, of nog erger, op het einde van het semester! Een goede en vooral haalbare planning is noodzaak. Onze studiecoaches staan voor jou klaar als je merkt dat je hier toch wat moeite mee hebt! Bovendien is het van belang om al in het begin op zoek te gaan naar het juiste evenwicht tussen studeren en sociale activiteiten. Go out, have fun!Maar besteed voldoende tijd aan hetgeen je hoort te doen: studeren! Het is niet altijd gemakkelijk om deze balans te vinden, maar we beloven dat het het allemaal waard zal zijn!

 

  1. Heimwee gaat over! Ja, ik zal eerlijk zijn, na 4 jaar zal je mama’s eten nog steeds missen… Maar neem het van ons aan, heimwee blijft niet duren! Bovendien ben je vrijdagavond al terug thuis?! In jouw studentenstad zijn er zoveel mogelijkheden! En breaking news: er is zoveel meer te beleven dan enkel op stap gaan! Een etentje met je kotgenoten, een filmpje pikken, naar een lezing, … Het is niet alleen een goede manier om je vrienden beter te leren kennen, maar je kan de dag erna gerust naar de les zonder kater! 😉 Bovendien hou je vaak de mooiste herinneringen over aan een andere en unieke activiteit dan aan de zoveelste avond in hetzelfde café met dezelfde muziek.
  1. Wat men ook beweert: het eerste jaar is het belangrijkst! Ja het klopt dat je vakken kan meenemen naar andere jaren, maar de voldoening zal veel groter zijn als je gelijk kan afstuderen met je medestudenten waar je gelijk mee bent gestart! Vakken meenemen naar volgende jaren leidt vaak tot een vicieuze cirkel. Door een goede studiehouding, planning en discipline kan je dat maar beter vermijden.

 

  1. Probeer zo snel mogelijk praktijkervaring op te doen. Ga op zoek naar een vakantiejob die aansluit bij jouw studiegebied. Of misschien kan je tijdens de zomervakantie een interessante stage lopen? Veel studenten beseffen dit pas te laat dus daarom zijn wij er om jullie hier nu al aan te herinneren!

 

En tot slot:

 

  1. Your work is your responsibility! Niemand gaat jouw werk voor jou doen. Je professor gaat je geen persoonlijk mailtje sturen om te vragen hoe het lukt en waar je paper blijft. Als je moeite hebt met een bepaald vak zul je zelf pro-actief een oplossing moeten zoeken. Wij van Slaagsleutels staan dan natuurlijk klaar om jouw dat duwtje in de rug te geven dat jij nodig hebt!