Volop aan het blokken? Of toch nog op zoek naar dé juiste strategie om dat te doen? Of gewoon toe aan wat afwisseling? In één van onze vorige blogs kon je lezen dat actief studeren de sleutel is tot slagen. Bij actief studeren zou je namelijk veel meer informatie kunnen onthouden. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig geven we je in deze blog 5 ultieme bloktips, zodat jij meteen aan de slag kan. Time to study smart, not hard!

Lezen, overschrijven, markeren, luisteren naar een les, … allemaal voorbeelden van passief studeren. Door je enkel bloot te stellen aan het materiaal dat je moet verwerken, sla je de informatie niet grondig op en zeker niet voor een lange termijn. Natuurlijk is het niet altijd slecht om op een passieve manier informatie te verwerken. Blader gerust de avond voor je examen nog eens door je cursus of samenvatting ter herhaling. De leerstof echt opnemen doe je beter actief. Hoe? Dat lees je hier!

#overzicht

Maak voor jezelf een overzicht met alle belangrijke topics, neem er een A3 formaat bij en maak een heus spinschema. Trek daarna in een andere kleur lijnen tussen de onderwerpen die aan elkaar gerelateerd zijn. Op die manier krijg je een goed overzicht van de leerstof, wat cruciaal is. Bovendien zie je zo hoe de verschillende componenten van een bepaald vak in elkaar vallen, dat maakt het vaak makkelijker om het te begrijpen en linken te leggen. Omdat je daardoor goed weet welke informatie tot welk onderdeel behoort kan je gerichter vragen beantwoorden. Vooral bij een examen met open vragen komt het kunnen leggen van linken van pas. Professoren zien graag een dieper inzicht in de verwevenheid van hun vakken.

#flashcards

Maak steekkaartjes met daarop moeilijke definities of formules die je vanbuiten moet leren. Dit kan voor alle richtingen. Of je nu de symptomen van een bepaalde ziekte moet kennen, een chemische reactie of de bevoegde instantie voor een specifieke overtreding, steekkaarten zijn zeker een efficiënte manier om jezelf te testen nu mama en papa er niet meer zijn om je te ondervragen! 

#herstructureren

Breng opnieuw structuur aan in je notities. Passief overschrijven van nota’s en slides heeft weinig zin. Probeer aan de hand van de kennis die je inmiddels hebt een nieuwe structuur aan te brengen of een kortere versie van je notities of samenvatting te maken. Giet je leerstof dus in een nieuw jasje: mindmaps, samenvattingen of sketchnotes. Sketchnotes zijn aantekeningen waarbij je kleinde sketches (tekeningen) maakt om het te visualiseren.

#nieuwsgierigheid

Wees nieuwsgierig. Probeer niet zomaar informatie aan te nemen en vanbuiten te leren, maar vraag jezelf af of je het snapt. Ga op zoek naar externe bronnen op het internet als je iets niet helemaal berijpt. Er is altijd wel een slimmerik op Youtube die het misschien wel beter kan uitleggen dan jouw prof. Wanneer je dingen begrijpt en er actief mee bezig bent, zal je ze veel beter onthouden.

#actualiteit

Bekijk tijdens je pauze eens relevante nieuwswebsites of andere sites gerelateerd aan jouw studiedomein. Je zal er vast en zeker interessante of razend actuele informatie vinden over nieuwe ontwikkelingen in het veld. Pas deze nieuwigheden eens toe op de leerstof die je de afgelopen dagen of weken hebt verwerkt. Dit is niet alleen een super goede manier om te testen of je het wel begrepen hebt maar kan ook handig van pas komen op een examen waar je kan uitpakken met jouw extracurriculaire kennis. Hello, bonuspunten!

#discussiëren

Overleg met medestudenten. Sommige professoren bieden via Toledo (of andere platformen) fora aan waarop je vragen kan stellen. Andere studenten kunnen je daar helpen. En omdat de professor ook zicht heeft op wat er gebeurt in het forum, zal hij of zij ingrijpen als er een verkeerd antwoord wordt gegeven. Geen fora? Geen paniek. Wellicht is er een groep op Facebook voor jouw studierichting en academiejaar. Uitleg geven aan anderen is een prima manier om dingen te onthouden.

Kortom: daag jezelf uit tijdens het studeren, dat houdt het nog eens plezant ook! Wij wensen je alvast veel succes. Ben je tijdens deze blokperiode toch nog een beetje op zoek naar de meest efficiënte studiemethode? Of voel je de bui van de herexamens al hangen? Bereid je dan deze keer perfect voor op de juni- en herexamens met behulp van onze diensten. Contacteer ons nu vrijblijvend voor meer informatie! Je kan het contactfomulier invullen of bellen naar 016 58 28 78 voor meer inlichtingen of om een vrijblijvende afspraak te maken.

Veel succes!