Het is zo ver: de blok. Hoe pak je dit nu het best aan? Daar heeft iedereen wel een mening over. Je tante en achterneef op het Kerstfeest staan al te popelen om met jou te delen hoe jij het best kan studeren, joepie… De clichés kennen we allemaal: “je moet een goede planning maken”, “en zorg dat je voldoende pauze neemt en slaapt, ja slaap is belangrijk en bewegen ook” of “je moet zeker schema’s maken, dat deed ik altijd.” Maar welke studiemethode past nu het best bij jou?
De 8-8-8 regel
Je kan ook de 8-8-8 regel volgen: 8 uur studeren, 8 uur slapen en 8 uur ontspannen. Waarschijnlijk spendeer je tijdens de examens net iets meer dan 8 uur aan studeren, of net niet? Maar clichés zijn er vaak omdat ze werken, dus probeer deze regels toch als een leidraad te gebruiken. Houd natuurlijk wel rekening met wat jíj nodig hebt! Vraag je je af wat nu de meest geschikte manier is om het meeste te halen uit jouw studeer-uren? Wel, je ontdekt het hier.
“The Cone of Experience”
In 1946 kwam Edgar Dale met de ‘Cone of Experience’ op de proppen. Met deze theorie illustreert hij de verschillende manieren waarop je informatie kan verwerken en welke manier nu de beste is.
Volgens Dale is uitleg geven aan anderen de beste manier om te leren, daar onthoud je maar liefst 90% van! Iets lezen zou het minst effectief zijn, daar onthoud je slechts 10% van. Het lijkt vanzelfsprekend dat je meer onthoudt van iets te doen dan van iets slechts te lezen.
Actief versus passief leren
Maar misschien mogen we die cijfers wel met een korreltje zout nemen? Of moeten we vanaf nu allemaal gezamenlijk luidop studeren in de Agora?! Natuurlijk niet, de grote nuance die hier gemaakt wordt is dat er een verschil is tussen actief en passief studeren.
Actief studeren zorgt ervoor dat je veel meer informatie opslaat en houdt in dat je bijvoorbeeld dingen doet, schrijft, oefeningen maakt, … Passief leren daarentegen is iets lezen of horen. Je kan ook op een actieve manier naar een college luisteren en op een actieve manier iets lezen door bijvoorbeeld aandachtig notities te nemen of kritisch te reflecteren!
Op zoek naar je eigen studiemethode
Wanneer we echter op zoek gaan naar de originele teksten van Dale ontdekken we al snel dat we de cijfers van de bovenstaande figuur inderdaad met een korreltje zout mogen nemen. Desondanks blijft de volgorde correct: je onthoudt écht het meest van dingen die je zelf doet, zegt of anderen aanleert. Maar dat je daar 9 keer zoveel van leert dan van iets te lezen, dat is een beetje een fabeltje. Gelukkig maar, anders waren al die late uurtjes in de stille ruimtes van de bibliotheken voor niets geweest.
Het is dus zeker een goed idee om je leerstof tussendoor nog eens luidop te zeggen, een presentatie aan je oude knuffels of aan je ouders misschien? Iets dat minder vlot gaat nog eens een keertje opschrijven? Goed idee!
Wij helpen je graag
Heb je toch nog moeite met de juiste studiemethode te vinden of problemen met een specifiek vak? Kom eens langs bij Slaagsleutels, wij koppelen jou aan een tutor die rekening houdt met wat jij nodig hebt. De samenwerking is gericht op jou. Je krijgt nog eens de uitleg die jij nodig hebt, maar wil je zelf eens aftoetsen of je het snapt en de rollen even omkeren? Dat kan! Wij zorgen voor een les volledig op jouw maat. Contacteer ons nu vrijblijvend voor meer informatie! Je kan het contactfomulier invullen of bellen naar 016 58 28 78 voor meer inlichtingen of om een vrijblijvende afspraak te maken.
Succes!
Wij wensen je alvast veel succes de komende weken, onze blogger zit overigens in hetzelfde schuitje. Maak zeker ook wat tijd voor je familie en vrienden, zelfs als ze voor de 8ste keer vragen hoe het gaat met de examens. En vergeet niet: herhalen, herhalen, herhalen! Cliché he? Maar…