Je hebt je studiekeuze gemaakt en je hebt voor jezelf een soort toekomstplan opgesteld. Je wilt uiteindelijk advocaat worden, gespecialiseerd in familierecht. Nu moet je vooral goed van start gaan, dus ga je naar een nabijgelegen copy center om het weekrooster af te printen. Er zijn een paar vakken waar je naar uitkijkt, en er zijn een hele hoop vakken waar je niet naar uitkijkt.
Helaas heb je je studiekeuze gemaakt op basis van de vakken waar je naar uitkijkt. Familierecht krijg je echter pas in het tweede jaar. Familiale geschillenrecht in de master. Tussenin zijn er gelukkig toch nog vakken waar je het nut van inziet: fiscaal recht bijvoorbeeld. Bij het vak Logica stel je jezelf eerder enkele zinvragen.
Die zinvragen krijgen bovendien snel haatdragende antwoorden. En vallen daarna uiteen in een hele reeks vakinhoudelijke vragen. Je haat het èn je snapt er helemaal niets van?
Leuk is iets anders, maar zo werkt het toch niet. Eigenlijk haat je het vak omdat je er helemaal niets van snapt. Inderdaad, vakken die we niet begrijpen, vinden we niet leuk. Dat is aan de ene kant een probleem, maar aan de andere kant ook gemakkelijk op te lossen. Het vak proberen te begrijpen bijvoorbeeld, maar dat zal tijd en werk vragen. En dat waren nu net de twee zaken die je er niet aan wou geven.
De hamvraag is dus hoe je gemotiveerd kan worden om in je “rot”vak tijd te spenderen. Niemand heeft immers zin om beter te worden in iets waar hij absoluut een hekel aan heeft. Je hebt nu dan ook vooral tips nodig.
TIP 1: INTEGREER HUMOR EN SPEKTAKELWAARDE IN JE VAK.
Een vreemde tip op het eerste gezicht, maar wel één die heel belangrijk is. Wat je ook studeert, je kan altijd ofwel op zoek gaan naar grappige voorbeelden, ofwel zelf grappige voorbeelden maken. Niemand moet ze grappig vinden, zolang jij je er maar mee amuseert.
TIP 2: FOCUS OP PRAKTIJK EN OEFENINGEN
Probeer los te komen van “vanbuiten studeren” en zoek zoveel mogelijk naar praktijkvoorbeelden, of maak toepassingen. Zo kan je bijvoorbeeld leren over een koopovereenkomst in je cursus goederen-en-bijzondere-overeenkomstenrecht, of je kan een afspraak maken met een notaris om als getuige op te treden bij het verlijden van een notariële akte.
TIP 3: SAMEN ZAGEN, SAMEN KLAGEN
Verlaat je studeerruimte en zoek lotgenoten op. Al was het maar om samen te zitten en te klagen over hoe hard je een vak wel haat. Dat kan bijzonder veel deugd doen.
TIP 4: ZOEK EEN AUTORITEIT OP
Vind je zelf geen discipline om aan je “rot” vak te werken, schakel dan een autoriteit in die je daartoe verplicht. Dat kan je vriend of vriendin zijn of een bijlesgever die je daarmee wekelijks lastig valt. Samen kunnen jullie er op een dag zelfs je lievelingsvak van maken!
(Of op zijn minst een vak waar je tijd en werk in wilt steken.)