Het lijkt misschien nog veraf, maar binnen enkele maanden heb je het laatste jaar secundair onderwijs doorlopen. Proficiat! Doordat je dit artikel leest, zet je al onmiddellijk een stap in de goede richting van je droomjob.
Sommige laatstejaarsstudenten zullen al weten in welke sector ze graag willen werken. Anderen zien het bos door de bomen even niet. Daar is niks mis mee, het kan erop wijzen dat je een brede interesse hebt. Een pluspunt dus! Toch zal je binnen enkele maanden wel een studiekeuze moeten maken.
Met volgende tips helpen we je alvast op weg:
-
Laat je interesses zwaarder doorwegen dan je vaardigheden
Je kan bijvoorbeeld getalenteerd zijn in wiskunde, maar stel jezelf de vraag: doe ik dit wel graag? Indien dit niet het geval is, kies je beter voor een richting die meer aansluit bij je interesses.
Wees wel realistisch: de studierichting moet haalbaar zijn volgens je eigen capaciteiten. In België is er een trend waarbij we gemiddeld genomen steeds langer moeten werken. De pensioenleeftijd stijgt en burn-out bij werknemers is schering en inslag. Het is dus verdomd belangrijk om een studierichting te kiezen waarbij je later wellicht met de glimlach naar je werk gaat!
-
Informeer jezelf
Heb je enkele studierichtingen in gedachten? Studie-informatiedagen en brochures over studierichtingen helpen je alvast op weg. Wat ook een echte meerwaarde kan zijn in je keuzeproces zijn open dagen in het hoger onderwijs. Zo kan je vragen stellen aan studenten die de richting reeds volgen en kan je gerichte vragen stellen aan docenten.
Is dat allemaal nog niet genoeg? Verschillende hogescholen en universiteiten organiseren openlesdagen: zo kan je eens een les meevolgen van een bepaalde studierichting. Een geïnformeerde keuze is een betere keuze, sla deze stap dus niet over.
-
Je studiekeuze is slechts een eerste keuze in je carrière.
Een arts die later in het leven begint les te geven, een jurist die ondernemer wordt of wat dacht je van een leerkracht die schrijver wordt in zijn latere leven? Een studiekeuze maken is een heel belangrijke mijlpaal in je leven. Maar maak niet de denkfout dat een diploma automatisch gekoppeld is aan een bepaalde job.
Eén diploma kan leiden tot verschillende jobs, maar ook verschillende diploma’s kunnen leiden tot eenzelfde job. Je toekomstige werkgever zal ook niet enkel kijken naar je diploma, ook relevante ervaringen, motivatie spelen een rol.
Heb je echt geen idee waar je interesses liggen en al zeker niet welke studierichting je wil volgen? Blijf niet bij de pakken zitten en kom langs bij Slaagsleutels. Daar kijken we samen naar de mogelijkheden, tot we de studiekeuze vinden die jou op het lijf geschreven is!