Velen onder ons krijgen er wel eens mee te maken. De examenzittijd zit erop en de resultaten vallen tegen. Je voelt je slecht, want je had waarschijnlijk wel je uiterste best gedaan.

Hoe keek je op dat moment naar jezelf? Velen gaan een negatieve gebeurtenis betrekken op hun eigen persoon, met het gevaar daarmee in een vicieuze cirkel terecht te komen.

‘ZIEN-DOEN-KRIJGEN’-CIRKEL

Deze vicieuze cirkel kunnen we zien als de ‘zien-doen-krijgen’-cirkel. Menige studenten associëren de mislukking voor een examen-zittijd met hun zelfbeeld. Het gevaar is dat je in een negatieve spiraal terecht komt, waar je op eigen kracht niet meer uit geraakt.

Een voorbeeld:

Wanneer studenten slechte resultaten behalen, gebeurt het wel eens dat ze zich waardeloos voelen. Ze denken dat studeren niets meer uitmaakt, waardoor ze de volgende examenperiode opnieuw met slechte resultaten geconfronteerd worden. Wanneer men niet uit deze vicieuze cirkel geraakt, loopt het mis. Het is dus belangrijk hier zo snel mogelijk uit te komen.

WAT KAN JE HIERAAN DOEN?
  • STAP 1 ANDERS ZIEN: Leer door een andere, positieve bril naar jezelf kijken. Iedereen kan wel eens te maken krijgen met een tegenslag, wat niet wilt zeggen dat je waardeloos bent en niets kan bereiken.Kijk door de bril: ik ben iemand met vele talenten en kwaliteiten (positieve mindset).
  • STAP 2 ANDER GEDRAG: Eens dat gelukt is, moet de student een ander en effectiever studiegedrag gaan toepassen. Een manier van werken die past bij jouw mogelijkheden en persoonlijkheid.
  • STAP 3 ANDER RESULTAAT: Je bent beter voorbereid op de examens en je behaalt betere resultaten.

Dit helpt jou om ook in de toekomst meer zelfvertrouwen te hebben en succesvoller te zijn!

Wil jij jouw negatief patroon doorbreken en vervangen door een positieve kijk met de juiste resultaten? Slaagsleutels helpt jou daarbij via faalangsttrainingen, leren leren en persoonlijke studiecoaching.

Wil je meer informatie? Neem een kijkje op www.slaagsleutels.be.