Aan de ontbijttafel met mijn klein broertje van vijftien jaar maak ik van de mogelijkheid gebruik om verder te polsen naar zijn toekomstplannen. “Wat wil je later worden?” vraag ik hem dan. “CEO,” antwoordt hij, “en bakken geld verdienen.”
Als grote broer word ik bijgevolg geconfronteerd met een existentiële crisis. De zin van het bestaan moet toch meer kunnen zijn dan geld verdienen? Aan de ene kant wil ik zijn ambities niet kapot maken, maar aan de andere kant had ik hem toch een mooiere, meer betekenisvolle ambitie toegewenst.
“Hoe ga je dat doen?” vraag ik hem sceptisch, in de hoop dat hij toch nog van gedachte verandert. “Economie en bedrijfsmanagement studeren”, antwoordt hij. Alsof het een logische gevolgtrekking is.
Zijn ambitie de grond instampen, dat kan ik als grote broer niet doen. Toch gaat hij hier een stap te ver. Economie en bedrijfsmanagement studeren leidt niet per definitie tot bakken geld verdienen. En zelfs als dat wel het geval was, is er een ethisch argument om toch niet alleen daarom economie te studeren. Er zijn mooiere redenen om economie te studeren dan dat. “Oprecht geïnteresseerd zijn” bijvoorbeeld.
Gelukkig kan ik mijn klein broertje niets kwalijk nemen. Anderen maken zich ook schuldig aan zijn redenering. We schijnen te denken dat je door over geld te leren, ook effectief geld zult verdienen. Beide zinsdelen staan echter niet alleen compleet los van elkaar, maar zijn op zichzelf beschouwd al vrij problematisch.
In eerste instantie leer je in de studie Economie over veel meer dan over geld alleen. Vergeet niet dat je in eerste instantie een academische opleiding aanvat waarin je als universiteitsstudent aan een hoop vakken wordt onderworpen die zelfs niets met economie (laat staan met geld) te maken hebben. Filosofie, psychologie, sociologie en recht vormen ook plichtonderdelen waar je als student zal voor moeten slagen. En dan zijn we nog de boosdoener wiskunde vergeten, waar je dan ook in eerste instantie over getallen en niet over bedragen zal leren.
In tweede instantie zal je als afgestudeerde econoom niet ipso facto geld verdienen. Je kan geld verdienen, maar dat zal van meer afhangen dan wat je gestudeerd hebt. Een teamplayer zijn, een goede maatschappelijke bagage hebben en kunnen omgaan met kritiek zijn vaak even (zo niet meer) belangrijk. Bovendien is rijk worden, CEO worden of een rijke CEO worden een traject dat vaak jaren in beslag neemt en dat geen doel op zich mag zijn. Vergeet niet dat het onder de werknemers vaak diegenen zijn die er niet achter jagen, die zullen worden uitverkozen.
Je zal dus moeten kunnen accepteren dat je zal afstuderen, om misschien een job te vinden, om dan een beetje te verdienen, vervolgens gewoon te verdienen, en misschien nooit veel te verdienen. “Bakken geld verdienen” is dan ook maar voor de “happy” (tussen aanhalingstekens (!)) few weggelegd. Is dat dan een probleem? Neen. Het leven en je studie draaien immers om meer dan geld. Wat een geluk!
Kortom, je zal geen geld verdienen door over geld te leren. Het gat in de markt vind je immers niet door een theoretische cursus over Markten en Prijzen. En een goede ambitieuze betrouwbare werknemer word je niet (uitsluitend) door een vlekkeloze economische analyse aan je werkgever voor te leggen. Je zal meer nodig hebben dan dat. Ervaring en passie om mee te beginnen. En eindeloos proberen je mislukkingen te boven te komen, want fouten zal je altijd maken. Je zal dan ook beoordeeld worden over hoe je met je fouten omgaat. Daar komt geld verdienen eigenlijk echt op neer.